ALEXIS CARREL.

Ahir va tenir lloc la gala de lliurament dels Nobel a Estocolm, de Medicina i de tots els altres premis. 
El de literatura va ser el més polèmic i controvertit, i finalment es va resoldre amb la recuperació de la cançó de Bob Dylan, "A Hard Rain a Gonna Fall" amb la magnifica interpretació de la veu de Patty Smith, que va emocionar a tots els assistents  a la cerimònia, i a ella mateixa.

El primer Nobel de medicina es va donar al 1901 (Von Behring, inventor del sèrum antidiftèric).
Alexis Carrel fou un biòleg, cirurgià i escriptor francès guardonat amb el Premi Nobel de Medicina l'any 1912.
Alguna vegada he mencionat a Alexis Carrel, per què el seu llibre "La Incògnita del Hombre" estava en les estanteries del menjador de casa, i jo vaig llegir a la infància. S'havia editat en anglès al 1937 i la traducció al castellà deuria ser del 40, més o menys. 

Alexis Carrel actualment està més que oblidat. Havia sigut poc acceptat per la medicina francesa, facultat de Lió, i és va obrir camí científicament a Estats Units passant primer per Quebec. 
Bàsicament va treballar amb experimentació animal i va innovar en sutura vascular ( predecessor de les tècniques de By-Pass). 
Però el més rellevant del seu treball, és que va dur a terme en animals, els primers transplantament cardíacs el 1905 i el primer transplantament pulmonar en 1907.
“La Incognita del Hombre” és un llibre que es pot baixar en PDF lliure, des de Google, i a més a més d'un repàs divulgatiu de la fisiologia humana, té aspectes visionaris i futuristes avançats en el seu temps.
D'altra banda havia tingut el mèrit de ser el primer en "imaginar” i predir la substitució d’òrgans a començaments del segle XX.
A França se’l va desqualificar perquè fou testimoni "crèdul" d'un fet a Lourdes, suposadament la "curació" de Marie Bertrand, una noia malalta que patia una tuberculosi generalitzada aparentment en fase terminal. 
Essent laic prèviament, Carrel es va convertir al catolicisme, però no per això va deixar de ser científic, amb una mínima impregnació mística en alguns dels seus escrits.

Per cert, la cançó "A Heard Rain a Gonna Fall", és una cançó de protesta o bé mística?




Comentaris