OPERACIÓ RANCH HAND.

Ahir vàrem finalitzar el XVI  “Symposium de EPOC”, amb una conferència magistral de Josep Mª Antó, director científic de l‘ISGlobal, amb el títol “Salud Planetaria”.

La seva presentació tant aviat com sigui possible es penjarà a les xarxes socials, degut a la rellevància de les seves reflexions i a la valuosa informació aportada sobre com l’acció de l’home influeix de forma determinant a la salut planetària: per exemple la contaminació tant exterior com interior de l’aire que respirem, l’escalfament del planeta, l’ús de pesticides, herbicides entre d’altres.
I les guerres, per descomptat, com s’ha vist fa poc a Síria amb l’ús d’armes químiques.

Avui, per WhatsApp, la meva filla que viu a Estats Units em comenta que un conegut seu de setanta anys ha mort. Era un veterà de la guerra de Vietnam, i a la seva esquela, la família, fa constar que ha mort a conseqüències de “l’Agent Taronja”.

L’Agent Taronja era un herbicida-defoliant que es va utilitzar a la Guerra del Vietnam, sobretot en el Vietnam del Sud, per privar de recursos i desforestar el camp de batalla al Viet Cong, entre el 1961 i el1971, amb bombardejos selectius, se’n va dir “Operació Ranch Hand”. 
Algunes xifres li atribueixen tres milions de morts i més 500.000 naixements amb malformacions congènites.
La quantitat acumulada d’Agent Taronja que es va fumigar fou de 76 milions. 
Era una barreja de dos herbicides fabricats per Monsanto Corporation i Dow Chemical, un d’ells derivats de la Dioxina.
Limfomes i diversos càncers en poden ser conseqüències a llarg termini.
Es curiós que l’Agent Taronja, és també el personatge d’un còmic anomenat Larfleeze, dels anys 90, un alienígena pelut amb ullal. Seria mal pensar suposar que pretenia banalitzar la tragèdia del Vietnam.

L’home es l’únic animal que ensopega dues vegades amb la mateixa pedra.
Només dues? 

Comentaris